Huwelijksbetalingen

                                                     Huwelijksbetalingen

Een antropologisch-ethisch onderzoek naar de bruidsprijs op Oost-Sumba.

                                                                         

De Gereja-gereja Reformasi in Oost-Sumba zijn kerken die al vanaf het begin van hun bestaan worstelen met de vraag hoe zij moeten omgaan met traditionele gewoonten als huwelijksbetalingen en voorhuwelijkse samenleving. Dit geldt trouwens ook van de andere kerken in het gebied.

Omdat huwelijksbetalingen een maatschappelijk gegeven zijn wordt in deze studie in de hoofdstukken 2, 3 het terrein van de culturele antropologie betreden. De term huwelijksbetalingen is niet zo gangbaar, maar biedt het voordeel dat ze zowel de bruidsgift als de bruidsprijs omvat. Een bruidsgift wordt door de familie van de bruid aan haar zelf meegegeven. Deze cultuurvorm wordt o.a. gevonden in het Midden-Oosten en in India, en vroeger kwam ze ook in Europa voor. Een variant hiervan is de indirecte bruidsgift. Daarmee wordt bedoeld dat de betaling afkomstig is van de a.s. echtgenoot (of zijn familie), door hem gegeven wordt aan de familie van de bruid, maar ten goede moet komen aan de bruid zelf. Een bruidsprijs is niet voor de bruid bestemd en komt ook niet van de aanstaande echtgenoot. Zijn familie betaalt deze prijs aan de familie van de vrouw. Hierbij is altijd sprake van een tegengave. De cultuurvorm van bruidsprijs vinden we o.a. in Afrika ten zuiden van de Sahara en Indonesiƫ.

Na een algemeen antropologisch overzicht van inzichten en theorieƫn over huwelijksbetalingen kijken we rond in de genoemde gebieden en onderzoeken vervolgens de cultuur van Oost-Sumba. De belis (bruidsprijs) van Sumba wordt in hoofdstuk 3 beschreven in de context van de lokale samenleving.